Teelt

Het verhaal van de ui van Arjazon begint bij de teler.

In het vroege voorjaar starten de uientelers met het voorbereiden van hun akkers met behulp van moderne machines. Het zaaien geschiedt volledig mechanisch om het zaad snel en precies in de bodem te krijgen. De teler legt zo de basis voor een goede en betrouwbare ui van hoge kwaliteit. Het gunstige klimaat en de vruchtbare bodem, die vrij van stenen is, zorgen er voor dat de Nederlandse ui zijn kenmerkende, pittige smaak en aroma ontwikkelt.

Tegen de oogsttijd koopt Arjazon de uien op bij de telers. Na de oogst moeten de uien worden gedroogd. De telers kunnen er voor kiezen hun uien enkele dagen op het land te laten drogen of om deze binnen te rijden in bewaarschuren. Ook gebeurt het dat de uien direct van het land naar Arjazon worden gebracht, om daar te drogen voordat ze verder worden verwerkt.

Voortdurend wordt gezocht naar nieuwe contacten met uientelers, om op betrouwbare wijze zaken te doen, zoals velen in de afgelopen jaren reeds hebben ervaren.