Bedrijfsgeschiedenis

Door splitsing van het eerder bestaande bedrijf Fa. De Koster-Jansen te Kruiningen worden in Kruiningen in 1980 drie nieuwe uienbedrijven opgericht. Een van de ex-firmanten, de heer A.J. Jansen bouwt begin 1980 een nieuw pand aan de Adriaansweg en begint daar in juni 1980 met het telen, sorteren en verpakken van uien voor export met 3 zoons.

In 1983 treden de zoons Henk en Piet toe tot het bedrijf en verandert de naam in Fa. A.J. Jansen & Zn.

Het bedrijf maakt een gestage groei door. In 1984 wordt een tweede loods gebouwd, bedoeld voor opslag van onbewerkte losgestorte uien. Deze loods wordt later ingericht voor bewaring in kisten.

Gedurende de eerste 10 jaren wordt aan de productielijn steeds het nodige verbeterd. In 1989 wordt geconstateerd dat de groei er in de huidige opstelling uit is en worden plannen gemaakt voor een geheel nieuwe opstelling van de productielijn. Dit wordt eind 1989 en begin 1990 gerealiseerd, gedeeltelijk in een in 1990 nieuw gebouwde loods. Ook aan deze lijn worden continu verbeteringen aangebracht.  

Als in 1989 de grenzen met Oost-Europa open gaan, wordt besloten de handel in industrie uien op te zetten. Gedurende de jaren die volgen vinden duizenden tonnen uien hun weg naar de schillerijen in Oost-Europa. Door het uigebreide klanten netwerk in de schillerij, wordt tevens de handel in geschilde uien opgezet.

Door de steeds optredende verwarring tussen de verschillende uienbedrijven in Kruiningen met de naam Jansen, wordt begin 1997 besloten een nieuwe naam voor het bedrijf te kiezen. Een prijsvraag onder het personeel levert als eindresultaat de naam Arjazon uienhandel op; een samenstelling van de naam van de oprichter, Arjaan Jansen en zijn zonen. Deze naam wordt per 1 augustus 1997 gehanteerd. Door een korte, intensieve reclameactie is deze naam in de hele uiensector binnen twee weken ingeburgerd.

Eind 2000 wordt gestart met het opzetten van een HACCP- en ISO systeem, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van het product en de organisatie.

In 2003 wordt een zeer geavanceerd systeem in gebruik genomen om automatisch productiegegevens uit het proces op te halen, deze samen te voegen met gegevens uit de verkoopadministratie en dit uiteindelijk op te slaan in een database voor tracking en tracing. Daarbij wordt voor elk geproduceerd pallet een palletlabel geprint. Hiermee wordt voldaan aan de eisen van traceerbaarheid voor de komende jaren.

In 2011 vind de laatste uitbreiding van het bedrijfspand plaats. Er wordt een nieuwe loods gebouwd voor de opslag van veldgewas uien. Deze loods is voorzien van de modernste snufjes op het gebied van uiendrogen en -bewaren. Mede hierdoor is Arjazon uienhandel klaar voor de toekomst.